七個月既計劃

首先,係冇諗過要搞七個月 展示吓個成品先:https://youtu.be/o9wHhiAjL6w 過咗南洋後有個習慣,係喺YouTube上面四週睇,搵啲歌嚟練吓。目標好簡單,最好係三分鐘內,因為唔洗練好耐;又可以當練習背咗佢,之後隨時可用——萬一去到啲有部鋼琴當裝飾品既場合,俾人知道識彈琴就實會「獲邀」(其實係被逼居多)要彈幾吓「表演」(當眾出醜是也)吓。 唔知呢啲算係乜嘢「社交禮儀」:一般人自以為係「出於禮貌」要邀請、彈琴嗰個又要「出於禮貌」敷衍幾吓。但其實叫人彈嗰個自己一係唔識一係其實唔想聽、彈嗰個又唔係靠彈琴搵食鬼會一坐低就彈到呢。我記得中一時有個聽講係跑馬頭既器樂老師都同我講過,隨時都要有幾首歌彈吓——做乜彈琴要搞到咁麻煩? 後來,個社會變態到學音樂入學有分加而彈琴「因為太普通」所以又唔算數就更加痴線啦。 講返轉頭,我喺YouTube遊嗰陣,搵到一隻兩分鐘左右,由日本音樂家marasy8 在2009年未夠廿歲時上載的一首鋼琴協奏曲「蠍火」(Anti-ares)的鋼琴獨奏曲濃縮版。兩分鐘之間,琳瑯滿目,大小快慢厚薄悲喜一應俱全,唔難聽又好睇(非常重要),一睇就知「就係佢喇」。跟住再搵落去,發覺呢隻歌係機舖鍵盤遊戲beatmaniaIIDX隱藏關卡(即爆咗機先有得玩嗰啲)既歌,而首歌係遊戲公司自己搵人仿Rachmaninov作既(所以睇落好睇、彈落好難、內容又十分豐富)。遊戲版本就係約兩分半鐘,不過marasy超快手就兩分鐘搞掂。

挑戰(完)

玩完喇 – 最終條片四分幾鐘,即係彈唔到應有既速度啦。 提速呢啲嘢,係冇捷徑既。冇啱既方法、同埋俾心機時間,係練唔到上去既。今次用咗廿二日,叫做彈得晒,但去到下半首每四小節就有新花款既花式,實在係好大既挑戰。 練到最後三日,好明顯係太耐冇認真練琴啦,左手尾指指甲因為不斷重覆擠壓而𠝹開咗啲手指肉,每用一次隻左尾指就痛一下。好彩個裂口唔算深,冇血滲出嚟。因此,嗰幾日直到拍攝時,左尾指都係包住膠布以固定住個裂口,咁彈落去就唔會痛。不過由於觸感唔同咗,要花咗啲時間去重新適應。若眼利應可以見到我左尾指係用塊所謂既透明膠布包住既。 到錄既時候,由於想用早上剛天光都市景做背景,六點天快光時就起身練住先。我又搞咗幾個月都未搵到點樣用數碼鋼琴既輸出直接收音,只好現場收音,所以亦唔可太早開始開聲彈。練到差唔多八點先開始第一個take。 前後錄咗七八次,頭幾次一有個鏡頭對住就緊張起嚟,搞到句句都彈錯。之後掌握返個自己較有把握住持穩定既速度,終於錄到一次就算有錯都喺唔睇住譜都未必太覺既版本,就收貨算啦。其實頭幾次錄時覺得都錯得幾難見得人,有諗過不如逐句錄然後剪埋一齊,但咁欺場既嘢暫時未過到自己嗰關(留返下次啦),所以彈得點衰都想出個一take過既版本。